Šalkauskiečiai vyko į Tarptautinių debatų vokiečių kalba „Jugend debattiert international“ finalą Vilniuje

Šiuo metu apie 2300 moksleivių iš daugiau nei 150 mokyklų Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rusijoje, Slovėnijoje, Slovakijoje, Čekijoje, Ukrainoje ir Vengrijoje dalyvauja konkurse „Tarptautiniai jaunimo debatai“. Dalyvauti gali moksleiviai nuo 10-os klasės bei jų vokiečių kalbos mokytojai.

Balandžio 26-27 dienomis vykome į nacionalinį Tarptautinių debatų vokiečių kalba finalą Vilniuje. Pirmąją kelionės dieną aplankėme įdomią parodą „Globali kontrolė ir cenzūra“, skatinančią pamąstyti  aktualiomis temomis (žmonių stebėjimas  elektroniniais prietaisais, asmens duomenų rinkimas, saugumas internete, cenzūra). Parodą sukūrė ZKM (Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe). Joje pristatomi daugiau kaip 40 darbų, sukurtų per 30 menininkų iš įvairių pasaulio šalių. Taip pat turėjome galimybę dalyvauti susitikimuose su politikos apžvalgininku, žurnalistu Vytautu Bruveriu ir VU docentu Dr. Mažvydu Jastramskiu. Abu susitikimai buvo be galo naudingi, įdomūs ir aktualūs. Mokiniai ne tik įgijo naujų žinių, įžvalgų apie rinkimų teisę ir pareigą, bet galėjo užduoti jiems rūpimus klausimus šia tema.

Antrąją kelionės dieną vyko nacionalinis Tarptautinių debatų vokiečių kalba finalas tema „Ar reikia balsavimo teisę pakeisti balsavimo pareiga?“. Buvo išties naudinga pamatyti ir pasiklausyti, kaip debatuoja geriausi šalies mokiniai.

„Tarptautiniai jaunimo debatai – šalių konkursai Vidurio ir Rytų Europoje“ yra Goethe´s instituto, fondo „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“, Hertie fondo ir Centrinės užsienio švietimo sistemos valdybos (ZfA) projektas.

Lietuvoje „Tarptautinius jaunimo debatus“ remia Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Esame dėkingi projekto organizatoriams ir rėmėjams už puikią galimybę mokytis kritiškai mąstyti, konstruktyviai reikšti savo nuomonę, tobulėti.