TŪM projekto naujienos – balandis

 

Balandžio mėnesį gimnazijoje netrūko TŪM projekto veiklų – mokiniai įsitraukė į kūrybines dirbtuves, dalyvavo inžineriniuose projektuose, o kur dar įdomūs ir naudingi susitikimai su savo srities specialistais...

 

Dar mėnesio pradžioje gimnazijos neformaliojo švietimo skyriaus vedėja Silva Mickutė Maskaliovienė ir dailės mokytoja Jolita Šlivinskienė dalyvauja MO muziejaus edukatorių Šiaulių dailės galerijos organizuotuose mokymuose, kaip efektyviai, kūrybiškai ir įtraukiai organizuoti edukacijas pasitelkiant meno parodą. Remdamiesi Lietuvos menininkų kūryba, mūsų mokiniai edukacijose mokėsi kurti savas istorijas, tyrinėjo savo vidinį pasaulį, lavino emocinį raštingumą, kritinį mąstymą, bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžius, analizavo literatūros kūrinius bei integravo meną į įvairaus pobūdžio ugdymo turinį.

 

Ir toliau įgyvendinamas TŪM projekto LYDERYSTĖS srities „Mano hobis tavo tobulėjimui“ veiklų ciklas, kuriuo siekiama „įduoti“ mokiniams įrankius turimo pomėgio tobulinimui. Šįkart tobulinti įgūdžius padėjo vienas iš TŪM projekto socialinių partnerių – VU Šiaulių akademijos STEAM centras.

 

Dalyvaudama TŪM projekte gimnazija turi galimybę vystyti neformaliojo ugdymo veiklas STEAM srityje. Gimnazistai, lankydami „Inžinerinių projektų“ būrelį bei vykdydami tiriamuosius projektus, gilina STEAM dalykų žinias, tobulina pažinimo, bendradarbiavimo, kūrybiškumo ir skaitmenines kompetencijas.

Minėtame būrelyje mūsų gimnazistai įsitraukė į kūrybinį procesą: jaunosios tyrėjos pasinėrė į grožio industriją ir gamino kūno šveitiklius, lūpų balzamus. Kiti gamino poilsio zonų, pavėsinių pasiūlymus mūsų gimnazijai, namo modelį, šildomo šiltnamio modelį, matavo garsumo lygį ir net konstravo cukrinę raketą. Kūrybinės idėjos neliko nepastebėtos – konferencijoje „Inžineriniai chemijos projektai“ gimnazistai pristatė savo tiriamuosius darbus ir parodė, ką galima sukurti bendradarbiaujant ir ieškant kūrybiškų sprendimų.

Mokinių darbams vadovavo chemijos mokytoja Aušra Narmontienė, būrelio vadovas Vaidas Doniela.

 

TŪM projekto LYDERYSTĖS srities „Mano hobis tavo tobulėjimui“ veiklų ciklas pasipildė dar viena įdomia patirtimi – šįkart gimnazitai įgūdžius tobulino Šiaulių technologijų mokymo centre, kuris yra vienas iš TŪM projekto socialinių partnerių.

 

Dalyvaudami TŪM programoje, gimnazijos būrelio „Inžineriniai projektai“ mokiniai turėjo galimybę dalyvauti Šiaulių techninės kūrybos centro edukacijoje „Promptų inžinerija – Midjourney“. Užsiėmimo metu mokiniai susipažino su „promptų” inžinerija ir, naudodami DI įrankį Midjourney, išbandė ją praktiškai.

 

Gimnazijos būrelio „Inžineriniai projektai“ mokiniai dalyvavo interaktyviame užsiėmime „Atrask save energetikoje“, kurį vedė Robertas Petrauskas ir „#EnergySmartSTART“ edukacijų programų vadovė Vaiva Rutkauskienė. Mokiniai sužinojo, kokia yra šiuolaikinė energetika, virtualiai apsilankė įvairiuose energetikos objektuose – nuo kogeneracinės elektrinės, Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės iki vėjo jėgainių bei saulės elektrinių parkų. 

Būrelio dalyviai labai teigiamai atsiliepė apie įvykusį užsiėmimą:

„Užsiėmimas buvo labai įdomus, privertė susimąstyti apie mūsų pasaulį, labai didelė jo dalis paremta būtent elektros energija. Patiko, nes sužinojau apie įdomias karjeros galimybes energetikos srityje“. Deimantas

„Sužinojau, kad energetikoje reikalingi dronai, taip pat apie didžiausią tvenkinį bei kaip išgaunama elektra“. Laurynas

„Sužinojau, kaip elektros energija gaminama vandenynuose, kaip veikia vėjo elektrinės ir kad tai bus ateities pagrindinis elektros šaltinis. O saulės elektrines galime turėti ir savo namuose“.  Austėja

 

TŪM projekto LYDERYSTĖS srities „Mano hobis tavo tobulėjimui“ veiklų ciklas persikėlė į vieną iš TŪM projekto socialinių partnerių – Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešąją biblioteką. Čia mūsų gimnazistai turėjo galimybę dalyvauti lino raižinių dirbtuvėse. Mėgstantys skaityti knygas, kurti istorijas bei rašyti eiles įamžino savo mėgstamą citatą ar posakį ant medžiaginių maišelių.

 

Būrelio „Inžineriniai projektai“ 2c kl. mokiniai Simona, Guoda, Toma, Armandas ir Vilandas jau antrą kartą dalyvavo Lietuvos inžinerijos ir technologijų pramonės asociacijos LINPRA organizuojamame STEAM TEAM nacionalinis jaunųjų inžinierių čempionate 2024. Pasitelkę STEAM žinias, mokiniai per mėnesį sukonstravo unikalią, sėkmingai veikiančią Goldbergo mašiną. Džiugu, kad sulaukėme daug pagyrų už įdomias technologines idėjas, originalumą bei estetišką mašinos vaizdą.

 

Ir toliau įgyvendinamas TŪM projekto LYDERYSTĖS srities „Mano hobis tavo tobulėjimui“ veiklų ciklas, kuriuo siekiama „įduoti“ mokiniams įrankius turimo pomėgio tobulinimui. Šįkart gimnazistai įgūdžius tobulino Šiaulių dailės galerijoje, kur dalyvavo užsiėmime „Šilkografijos paslaptys“ su Šiaulių dailės galerijoje su menininke Vaiva Kovieraite-Trumpe.

 

TŪM projekto veiklas papildė įdomus susitikimas – gimnazijos būrelio „Inžineriniai projektai“ 1c kl. mokiniai susitiko su architektu Kristijonu Murausku. Specialistas papasakojo apie architekto profesijos subtilybes – veiklos užkulisius, skirtingas atliekamas funkcijas komandoje, bendradarbiavimą su užsakovais, parodė, kaip yra netinkamai pristatomi projektai. Gimnazitai įgijo ir naudingų įgūdžių – jiems buvo papasakota, kaip reikia tinkamai bei užtikrintai pristatyti savo projektą.

 

Balandį vainikavo dar viena TŪM projekto veikla – gimnazijos būrelio „Inžineriniai projektai“ mokiniai vykdė projektą „Inžineriniai objektai, paremti gyvosios gamtos pavyzdžiais“. Mokiniai domėjosi, kaip gyvosios gamtos objektai pasitarnavo inžinerijoje kuriant įvairias medžiagas ir statant pastatus. Įdomus faktas: gimnazistai nustebo radę, kad Eifelio bokšto, kuris pastatytas 1887–1889 m., konstrukcijų išdėstymas atitinka žmogaus stipriausio kaulo – blauzdikaulio – kaulinės medžiagos išsidėstymo principus. 

 

TŪM projektas finansuojamas Europos Sąjungos #NextGenerationEU lėšomis.

„Tūkstantmečio mokyklų“ programą įgyvendina #Europossocialiniofondoagentūra.

Kartu su #tūkstantmečiomokyklos.

#TŪM

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas