Gimnazistai pažintinėje – edukacinėje ekskursijoje

Gegužės 20 d. I-IV klasių mokinių grupė, lydimi mokytojų R. Butkuvienės, V. Jonutienės, A. Niauronienės ir gimnazijos karjeros koordinatorės D. Gulbinskienės, lankėsi Vilniaus universiteto Orientalistikos centre, kuriame susitiko, prieš 15 metų gimnaziją baigusiu abiturientu, dabar centro dėstytoju – Vyčiu Siliumi. Dėstytojas gimnazistams pristatė Orientalistikos centrą, jame vykdomas studijų programas.  Įdomiai pasakojo apie savo karjeros kelią, studijas Lietuvoje, Kinijoje, Havajuose. Dalijosi įžvalgomis, kodėl verta studijuoti Rytų Azijos kalbas, kaip kalbos mokymasis padeda įžvelgti kinų mąstymą. Kuo svarbus kultūros pažinimas ir kodėl jam pačiam (kaip jis ir įvardijo) “prikibo” būtent  Kinija. Susitikimo metu gimnazistai taip pat sužinojo kinų kalbos savybes, hieroglifų rašymo taisykles. Vytis linkėjo mokiniams gyvenime rinktis tai, kas įdomu, akcentavo, kad žmogus laimingas, kai dirba mėgiamą darbą, gali save realizuoti.…

Aplankius Vilniaus universiteto Orientalistikos centrą, ekskursija tęsėsi Energetikos ir technikos muziejuje. Ten mokiniai dalyvavo edukacinėje programoje “Iliuzijos – mokslas, mistika ar apgaulė?” Užsiėmimo metu gimnazistai sužinojo, kas yra iliuzijos, kaip jos susidaro, kas yra miražas ar pareidolija, patys eksperimentavo ir atrado stulbinančių optinių apgaulių. Po edukacinės programos mokiniai apžiūrėjo senų ir senovinių automobilių parodą.

Aplankius muziejus, gimnazistai apžiūrėjo Vilniaus senamiestį, kuris į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytas 1994 metais, o šiemet jis mini dvidešimtmetį. Tapus UNESCO Asocijuotų mokyklų tinklo nare, kelionė į Vilnių tapo dar prasmingesnė.

“Ekskursija man paliko tikrai didžiulį įspūdį. Įsiminė susitikimas su V. Siliumi. Sužavėjo jo pasakojimas, kitaip pažvelgiau į kinų kalbą ir raštą…tikrai patiko tiek parengti užsiėmimai, tiek galimybė pasivaikščioti po Vilnių. Norėčiau dar kartą apsilankyti VU, o tiksliau filosofijos fakultete. Virginija, II kl.

“Ekskursija buvo tiesiog nuostabi, labai patiko V. Siliaus paskaita. Nemeluosiu, šiek tiek susidomėjau :). Muziejuje buvo labai įdomu, labai patiko gidė ir senas Ikarusas :D… Linas, II kl.

“Laiką praleidau puikiai! Tikrai patiko susitikimas su V. Siliumi, buvo ypatingai įdomu sužinoti Azijos šalių kalbų ypatumus, išgirsti šiek tiek plačiau apie tai, apie ką niekada gyvenime nesidomėjau ir gal net nebūčiau pasidomėjusi. Iliuzijos manęs nenustebino labai, nes pati kažkada labai domėjausi šia sritimi 🙂 Na, bet be abejo buvo tikrai įdomu pasivaikščioti po atradimų salę ir dar aplankyti mašinų muziejų… Agnė, III kl.

“Man į naudą išėjo pasiklausyti paskaitos, kurią vedė V. Silius, nes jis įrodė, kad tik reikia didelio noro kažką išmokti. Labai sudomino ir manau nuo šiol pati pradėsiu domėtis Japonų kalba. Technikos muziejuje labai patiko, nes daug ką mačiau pirmą kartą, todėl paliko didelį įspūdį. Daug ko išmokau.. Kamilė, I kl.

Ekskursijos akimirkos